Keltische muziek is niet in één woord te omschrijven. Veel mensen denken bij Keltische muziek aan de Ierse groepen zoals The Cieftains en The Dubliners. Maar de term omvat een groot scala aan verschillende muziekstijlen. Keltische muziek kenmerkt zich in het toepassen van vele versieringen in melodieën zoals ‘rolls’, ‘slides’ en ‘crans’. De muziek staat meestal in de D of G toonladder geschreven. De stijl doet vaak denken aan oude vervlogen tijden, fantasyfilms en als het gaat om een feestje: drank.

De Tarantella richt zich voornamelijk op de Keltische muziek uit Schotland, Ierland en Bretagne. Wij proberen altijd de bron van onze liedjes te onderzoeken zodat deze in onze historisch verantwoorde stijl passen. Het kenmerkende geluid van Hildegard’s Wire Strung harp is een geluid dat al vele eeuwen klinkt in Groot-Brittannië. Haar harp is gebaseerd op het oudst gevonden exemplaar dat nu te bewonderen is in het ‘Museum of Scotland’.   Ook de Keltische Harp bestaat al vele eeuwen. (Al zijn de haakjes pas een uitvinding van latere eeuwen.)

Vroeger werd de muziek vooral gebruikt om verhalen te vertellen. Onder begeleiding van de harp vertelde de troubadour verhalen over draken, ridders en romances. Natuurlijk passeerden ook de sappigste dorpsroddels de revue. Met onze muziek proberen wij deze verhalen weer tot leven te wekken. Vandaar dat wij ons ook richten op de rustigere Keltische ballade muziek. Maar er moest ook gedanst worden, dus vroege jigs en hornpipes behoren ook zeker tot ons repertoire. Voor deze muziek is het opzwepende geluid van de houten whistle weer veel toepasselijker. Er zijn in Ierland en Schotland al veel oude fluiten opgegraven. Hierdoor weten wij zeker dat er veelvuldig gebruik gemaakt werd van deze instrumenten.

Door de recente opleving van folkmuziek wordt de Keltische muziek steeds meer gewaardeerd en gebruikt. Wij doen hier graag in mee want wij zijn ons hart verloren aan deze manier van muziek maken.

Hildegard op harp en Alieke op Strijkpsalter